Merhaba (sondakika32.com)

MERHABA 

                  Allah adın zikr idelüm evvelâ,

                  Vâcib oldur cümle işde her kula.

                                               Süleyman Çelebi

          Sözlerime Vesîletü’n-Necât yani halk arasındaki yaygın adıyla Mevlid’den alınan dizelerle başlamak istedim. Bu ilk yazımda, sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum. Söyleyecek çok sözümüz, var ama ben ilk olarak yürekten bir “merhaba” demek istiyorum. Bu yüzden ilk yazımızın başlığı da bu oldu.
         Bu köşede kimi zaman sosyal, kimi zaman güncel meselelerle ama ekseri dil ve edebiyat konularıyla karşınızda olmaya çalışacağım. Anadilimiz Türkçenin ne kadar güçlü bir dil olduğunu, dünya dilleri arasındaki yerini ve zenginliklerini, Türkçeyi konuşurken yaptığımız yanlışları dilim döndüğünce aktarmaya çalışacağım. Yine bu köşede, zaman zaman kültürel konular hakkında konuşacağız, popüler kültürün alabildiğine yaygınlaştığı, bir ahtapot gibi kollarını dört yana sardığı ve gençlerin özünden, temelinden koptuğu/koparıldığı bu dönemde bize ait olan milli değerlerimiz hakkında düşüncelerimi paylaşacağım. Sürçülisan edersek şimdiden affola!
         Başta dediğim gibi, söyleyecek çok sözümüz var. Nasıl olmasın! Yapılan araştırmalar, hala okuma yazma bilmeyen 2 milyondan fazla vatandaşımız olduğunu söylüyor. Bir başka araştırma ise farklı bir gerçeği ortaya koyuyor: İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde düzenli kitap okuma oranı %20’nin üzerindeyken Türkiye’de ancak %0,01, yani 10.000 kişide 1 kişi.
         Ekonomimiz dünya ekonomileri arasında 17. ama, kitap okuma konusunda ancak 86. sıradayız. Yılda ortalama 2.190 saat yani 91 gün TV izliyoruz; 1.095 saat yani 45 gün internette geziniyoruz, ama bütün bir yıl yalnızca ve yalnızca 6 saat okuyoruz. Bu 6 saatte okuduklarımızın niteliğine ve yine bu 6 saatte okuduklarımıza ne kadar yoğunlaşabildiğimize hiç girmiyorum. Bu istatistikler üzerine şapkamızı önümüze alıp alıp uzun uzun düşünmeliyiz. “Yahu kardeşim, onca ihtiyaç var, kitaba sıra mı geliyor?” diyebilirsiniz. Elbette haklısınız, pek çok ihtiyaç var, kitap ilk sıralarda olmamalı. Ama yine bir araştırma sonucuna göre 235. sırada da olmamalı. Evet, yanlış okumadınız, kitap ihtiyaç listemizde 235. sırada. Kitaptan önceki 234 ihtiyacımızı varın siz düşünün.
         Bu ilk yazımızda kafanızı rakamlarla daha fazla karıştırmak istemiyorum. www.sondakika32.com’da bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirterek ilk yazımı burada noktalamak istiyorum.
         Kalın sağlıcakla..

Yorumlar - Yorum Yaz