ŞAİR NABİ KİTABI YAYINLANDI

ŞAİR NABİ KİTABI YAYINLADI

         Kültür ve Turizm Bakanlığı, "ŞAİR NABİ" isimli kitabı yayınlandı. Kitapta, 17. yüzyılın büyük şair ve yazarı NABİ’nin hayatı, sanatı ve eserleri üzerine yapılmış bilimsel çalışmalar yer alıyor.  2012 yılının UNESCO tarafından “NABİ ve ITRİ YILI” ilan edilmesi sebebiyle hatıra kitabı olarak yayınlanan eser özenli baskısı ve zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. Kitaptaki yazılarda, Prof. Dr. Ali Fuat BİLKAN, Prof. Dr. Tunca KORTANTAMER, Prof. Dr. Mahmut KAPLAN, Prof, Dr. Atabey KILIÇ, Mehmet PEKTAŞ, Prof. Dr. Cemal KURNAZ, Prof. Dr. Yaşar AYDEMİR, Nesrin SAĞLAM, Doç. Dr. Halil ÇELTİK, Prof. Dr. İsmail Hakkı AKSOYAK, Şerife ÖRDEK, Doç. Dr. Şerife YALÇINKAYA, Filiz KALYON, Reyhan KELEŞ ve Sinan YILDIRIM’ın imzaları bulunuyor. Nabi’nin 300. ölüm yıldönümünde yayınlanan bu kitap için Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür ediyor, Türk kültür hayatında iz bırakmış diğer önemli şahsiyetler için de bu tarz çalışmaların devam ettirilmesini diliyoruz. 

       Önsöz’den

         Klasik Türk şiirinin büyük ustalarından Nabi (1642-1712), sadece 17. yüzyılda değil, sonraki dönemlerde de Türk şiiri üzerinde etkili olmuş önemli bir düşünür ve şairdir. Nabi, edebiyatımızda hikemi tarzın temsilcisi olarak bilinir. Onun üslubunu takip eden şairlerin oluşturduğu edebi gelenek de “Nabi Okulu” olarak adlandırılır. Nabi’nin düşünsel ve toplumsal eleştiri ağırlıklı şiir anlayışının oluşmasında, yaşamış olduğu dönemin sosyo-ekonomik koşulları etkili olmuştur.

         Osmanlı düzeninin siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan çözülmeye başladığı bir dönemde eser veren sanatçı, dağılma dönemine yönelttiği eleştiriler ve bu dönemi yorumlama biçimiyle de farklı bir kişilik sergiler.

         Nabi, altı padişahın ve çok sayıda vezir ve sadrazamın yönetim dönemine tanıklık etmiştir. Nabi’nin şiirlerinde, bu dönemlerde ortaya çıkan rüşvet, adam kayırma, hukuksuzluk ve yönetimdeki başarısızlıklar, ödünsüzce dile getirilir. Ancak Nabi, sadece toplumsal olayları eleştiren bir hiciv şairi değildir. O, toplumda baş gösteren toplumsal, ekonomik ve kültürel yozlaşmanın nedenlerini ve çözüm yollarını gösteren bir bilgedir. Nabi’nin tüketim ekonomisi yönünde değişmeye başlayan hayata, soğumaya yüz tutan kişiler arası ilişkilere ve lüks eşya kullanma merakına yönelttiği eleştiriler, Osmanlı toplum yaşamı üzerinde yapılacak çalışmalara önemli veriler sunar.

         Gerçek bir şairin toplumsal sorumluluk anlayışını, sağlam kişiliği ve minnetsiz tavırlarıyla çok canlı bir şekilde yansıtan Nabi, aynı zamanda bir nesir ustasıdır. Onun kaleme aldığı eserlerin çeşitliliği, edebi türlere hakimiyetini de ortaya koymaktadır. Seyahatname, mektup, tarih, kırk hadis, uzun mesnevi, gazel gibi yazınsal türlerde ortaya pek çok eser koyma başarısını gösteren şairin, 2012’ni UNESCO tarafından “Nabi ve Itri Yılı” ilanı vesilesiyle, bir kez daha anımsanması önemlidir.

  
3223 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın